Strategi for LCC-forum 2022 - 2025
BAKGRUNN
Livssykluskostnader (Life Cycle Cost – LCC) er et nyttig og viktig verktøy for økonomisk optimalisering i investeringsbeslutninger og for budsjettering av drift. LCC er implementert i forskjellig grad hos ulike aktører i bygge-, anleggs- og eiendomsnæringen (BAE-næringen).
Difi gjennomførte i 2018 en spørreundersøkelse om barrierer for bruk av LCC i offentlige byggeprosjekter. Disse er gjengitt i tabellen under.
Figur 1 Barrierer for bruk av LCC i byggeprosjekter, kilde: Difi
I arbeidet med strategien og tilhørende handlingsplan er det lagt vekt på å møte disse barrierene slik at LCC i større grad brukes som beslutningsgrunnlag i BAE-næringen.
LCC-FORUMS FORMÅL
LCC-forum har som formål å være en altomfattende faglig og nasjonal møteplass for faget LCC. Fokuset rettes mot alle aktører i hele BAE-næringen og hele verdikjeden. LCC-forum skal spre og formidle kunnskap med mål om økt faglig innovasjon og bærekraft i BAE-næringen. Formålet om innovasjon og bærekraft utvikles i fellesskap via økt kunnskap og fokus på analyse av et byggs bruk og kostnader i hele levetiden.
Visjon og mål i dette strategidokument, med tilhørende handlingsplan, er utarbeidet for å oppnå formålet.
MÅLGRUPPE
Målgruppen er mellomstore og store virksomheter i hele verdikjeden, primært ikke enkeltpersoner. Målet er at medlemsmassen skal dekke hele verdikjeden i BAE-næringen, byggherrer, rådgivere, entreprenører (herunder både total- og tekniske entreprenører), leverandører av bygningskomponenter, arkitekter, eiere, forvaltere, FM-organisasjoner og brukere av bygg.
STRATEGI FOR LCC-forum 2022-2025
VISJON
LCC-forum bidrar til at eiendomsforvaltning (FDVU) og investeringsbeslutninger i BAE-næringen gjøres ut fra et livssyklusperspektiv.
LANGSIKTIGE MÅL
- Tydeliggjøre LCCs rolle som del av det økonomiske perspektivet i bærekraftsbegrepet (klima/miljø, sosialt, øknomi)
- Øke bevissthet (kompetanse) på politisk nivå og administrativ ledelse i offentlig sektor
- Øke BAE-næringens bestillerkompetanse på LCC-vurderinger
- Øke BAE-næringens kunnskap om bruk av LCC i ulike faser
- Øke etterspørselen etter LCC som beslutningsunderlag
- LCC-forum er den viktigste møteplassen for LCC-kompetansen i BAE-næringen i Norge
- LCC Forum jobber for tilgjengeliggjøring av gode normtall
MÅLSETNING I STRATEGIPERIODEN (2022-2025)
- Sørge for et oppdatert faktagrunnlag om status for LCC i Norge
- Evaluere LCC forums arbeid og utrede fremtidig rolle og organisering av LCC – Forum for å sikre riktig kapasitet og kompetanse til å oppfylle forumets visjon og langsiktige mål
- Legge en plan for samarbeid og formidling med de mest relevante studiestedene
- Etablere en oversikt over behovet for helhetlig kurs – og opplæringspakker for ulike målgrupper. Dette for å sikre basiskompetanse for forståelse og anvendelse av LCC i alle faser og for ulike interessentgrupper
ÅRLIG HANDLINGSPLAN
Styret vedtar hvert år en handlingsplan basert på strategien og definerer konkrete tiltak med ansvarlig og frister for å nå målene.
HANDLINGSPLAN LCC-FORUM 2023-2024
Handlingsplanen for 2023-2024 inneholder både utviklingsaktiviteter og årlige, løpende aktiviteter.
Utviklingsaktiviteter
Vurdere framtidig innretning av LCC-forums virksomhet
LCC-forum har eksistert siden 2010 og styret ser behov for å vurdere hvordan LCC-forum best kan innrettes framover for å oppfylle vårt formål, visjon og langsiktige mål.
I 2023-2024 skal LCC-forum:
- Kartlegge andre organisasjoner og potensielle samarbeidspartnere med tanke på samarbeid og synergieffekter. Særlig vil samspillet LCC og bærekraft være et prioritert tema for samarbeid.
- Foreslå eventuelle tiltak knyttet til LCC-forums arbeid og organisering
Kunnskapsutvikling og -formidling
Tradisjonelt har LCC-forum vært en kunnskapsleverandør med fokus på å spre informasjon om hvordan LCC brukes på best mulig måte. Det å være et nav som sprer informasjon til både medlemmer og næringen generelt vil fremdeles være ett av de viktigste arbeidsområdene for LCC-forum.
I 2023-2024 skal LCC-forum:
- Opprette dialog med relevante studiesteder med formål om formidling og samarbeid. Forumet skal teste ut den kontakten som er opprettet med NMBU og videreføre kontakten mot andre studiesteder
- Gå i dialog med offentlige aktører for å sondere mulighet for samarbeid. Herunder:
- Videreføre dialog med DFØ for å sikre forståelse for behov for å tilpasse kontoplan og føring av regnskap som grunnlag for utarbeidelse av nøkkeltall
Årlige og løpende aktiviteter
Følgende tiltak skal gjennomføres i perioden:
- Fortsette arbeidet med å utarbeide og tilgjengeliggjøre mer fagstoff og praktiske eksempler som viser nytteverdi og bruk av LCC som medlemmene kan nyttiggjøre seg av. Det er fortsatt behov for å revitalisere og fornye eksisterende materiale LCC-forum besitter, og produsere nytt. Det skal vektlegges at materialet presenteres på en måte som er lett forståelig for andre enn fageksperter.
- Lage og sende ut nyhetsbrev og/eller artikler om aktuelle tema innen LCC-faget. Temaer defineres av styret høsten 2023 og innarbeides i en konkret plan for publisering.
- Gjerne ifm frokostmøter/ kurs, i eksterne media, f.eks. bygg.no. Vekt på å eksemplifisere bruk av LCC i praksis og nytten av LCC som beslutningsverktøy
- Innholdet i nyhetsbrevet og/eller artikkel publiseres på hjemmesiden.
- Det settes av budsjett til 60 timer med innholdsproduksjon til nyhetsbrevet/artikler i året. Dette kan være betalt arbeid for ett/ flere styremedlemmer eller ekstern leverandør.
- Styret arbeider for å øke aktiviteten på nettsiden ved å:
- Lenke til relevant LCC-innhold, for eksempel DFØs hjemmesider
- Publisere eksempler på bruk av LCC fra medlemsbedrifter. Medlemmene oppfordres til å sende inn aktuelle saker
- Ha aktuelle saker til nettsiden som fast punkt på agendaen i styremøtene
- Benytte og evt. fornye/oppdatere eksisterende materiale for bruk på nettsiden, i artikler, nyhetsbrev, faglunsjer og andre aktiviteter i regi av forumet
- Gjennomføre følgende arrangementer:
- kurset Tenke, gjøre og beslutte 30. oktober – 1. november 2023
- kursene i metodikk for nøkkeltall våren 2024 (etablert i 2022/2023)
- Frokost og/eller lunsjmøter