BIM

Hvordan kan digitale bygningsmodeller (BIM) brukes for å foreta LCC-beregninger? Hva kreves for å kunne foreta tidligfasevurderinger av ulike konsepter basert på en LCC-analyse av digitale modeller? Hvilke kalkulasjonsverktøy kan importere BIM-modeller til LCC-analyser? Kan jeg stole på de LCC-tallene som kommer ut disse programmene? Kan jeg selv berike slike data med mine egne erfaringstall tilgjengelig fra egen eiendomsdrift? Hvordan kan jeg sikre korrekt bruk av nøkkeltall eller priser knyttet til BIM-objekter. Kan åpne digitale varedatabaser som f eks NOBB benyttes?

BIM på åpne formater kan etterhvert brukes til effektivt å samle relevant informasjon som trenges for å utføre LCC-beregninger, men med dagens IFC 2×3 standard er det begrenset med informasjon knyttet til hvert enkelt objekt i BIM-modellen. Byggherreforumet i buildingSMART Norge har sagt at bransjen innen 2016 bør ha kommet over på IFC 4, en protokoll som gir vesentlig større muligheter til å hente ut informasjon om det enkelte objekts (bygningskomponents) forventede levetider og vedlikeholdsbehov. Det foregår en rivende utvikling både i Norge og internasjonalt for å gjøre openBIM og digitale verktøy mer nyttig og relevant til beslutningsstøtte. Følg med!

LCC-forum
Tlf: 67 52 60 10
E-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Sekretariat: Norges bygg- og eiendomsforening v/Quality Norway AS, Fornebuveien 37, 1366 Lysaker